StartPZBWydarzeniaPomoc na Litwę

Szanowny Panie Prezesie

Jestem kierowniczką bibliotek wiejskich w rejonie święciańskim na Litwie. Są to litewskie biblioteki publiczne w małych miejscowościach Preny i Maguny. Nasza miejscowość to cząsteczka Wileńszczyzny, tuž gdzie Wilija przecina granicę z Białorusią. Tu zamieszkuje ponad 500 mieszkańców, 90% są to Polacy.  Biblioteka istnieje już od bardzo, bardzo dawna. Osobiście pracuję w bibliotece  już 30 lat. Zawsze staram się, aby biblioteka także i dla mniejszości narodowej była czymś więcej niż tylko biblioteką. Podnosimy się do rangi domu kultury, a nawet więcej - do roli miejsca służącego kultywowaniu i podtrzymywaniu własnej tożsamości narodowej, w szczególności języka, obyczajów, miejscem zwyczajnych kontaktów międzyludzkich. Organizujemy imprezy, konkursy, spotkania, święta dla ludzi dorosłych, a także dla dzieci. Szczególnie teraz w czasie pandemii i kwarantanny zauważyliśmy, na ile biblioteka i ksiąžka jest potrzebna na wsi. Wzrosła ilość ludzi potrzebującej lektury, szczególnie w języku polskim. Ciągle jestem w poszukiwaniu kontaktów oraz ludzi dobrej woli w Polsce.

Pragniemy zachować jak najbardziej , tradycje, kulturę oraz mowę ojczystą. Nasza biblioteka prosi o pomoc i wsparcie. Potrzebujemy książek z literatury popularnej, šwiatowej w języku polskim.  Pozwoliłam sobie napisać ten list i prosić o pomoc.

Liczymy na Państwa zaangażowanie i wierzymy, że moje wołanie nie zostanie bez odpowiedzi.

Alicja Sondor

Biblioteka wiejska w Prenach

Ul. Mokyklos 29 LT18159

Rejon Swięcianski