StartWładzeWalne ZgromadzenieUchwałyUchwała Nr 4/2006 w sprawie stanu komputeryzacji bibliotek publicznych w Polsce

Uchwała Nr 4/2006

z dnia 8 grudnia 2006 r.
w sprawie stanu komputeryzacji bibliotek publicznych w Polsce

§ 1

Walne Zgromadzenie Członków Polskiego Związku Bibliotek wyraża zaniepokojenie brakiem systemowych działań ze strony resortu kultury dotyczących przyspieszenia tempa wdrażania nowoczesnych technologii informacyjnych w bibliotekach publicznych w Polsce.

§ 2

Walne Zgromadzenie Członków uznaje za jedynie słuszna drogę do normalizacji tego problemu wprowadzenie rządowego programu komputeryzacji bibliotek obejmującego dostawy nowoczesnego sprzętu, jego sukcesywną wymianę, zakup i unowocześnianie specjalistycznego oprogramowania oraz wprowadzanie systemu permanentnego kształcenia kadry.

§ 3

Członkowie Polskiego Związku Bibliotek wyrażają nadzieję, że Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego podejmie stosowną inicjatywę wprowadzającą przyjęcie i wprowadzenie programu jako trwałego elementu wsparcia bibliotek publicznych.